شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۰

گفتگو با فعالان حوزه کتابخانه های عمومی در ایام کرونا/۶

فضای مجازی تعامل و همراهی کتابداران با اعضاء را افزایش داد

احمد ربيعي

کتابدار کتابخانه عمومی شهدای اروند آبادان، فعالیت و حضور کتابداران در فضای مجازی را باعث همراهی شمار قابل‌توجهی از کودکان و نوجوانان با کتابخانه و برقراری تعاملی اثرگذار با دانست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، احمد ربیعی، کتابدار کتابخانه عمومی شهدای اروند شهرستان آبادان (استان خوزستان)، به عنوان یکی از کتابداران برگزیده نهاد در سال ۹۹ عنوان کرد: دیده شدن کارها و فعالیت‌های کتابداران و تقدیر نهاد از آنها نه‌تنها مایه خوشحالی بلکه بسیار دلگرم‌گننده است. در واقع این برگزیده شدن از یک سو عاملی مهم در تشویق کتابداران و از سوی دیگر باعث مصمم‌تر شدن آنها برای ادامه مسیر کاری‌شان در کتابخانه‌ها است.

وی در ادامه افزود: ما نیز هم‌مسیر با سایر کتابداران کشور با هدایت نهاد کتابخانه‌های عمومی با همه‌گیری ویروس کرونا، فعالیت‌هایمان را در فضای مجازی پی‌گیری کردیم. پیش از هر چیز با استفاده از کمک‌های معلمان منطفه اروندکنار موفق شدیم به شمار قابل‌توجهی از دانش‌آموزان دسترسی پیدا کنیم و با حضور و همراهی آنها برنامه‌های فرهنگی‌مان را در بستر فضای مجازی اجرا کنیم.

ربیعی با اشاره به استقبال کودکان و نوجوانان به برنامه‌های کتابخانه در فضای مجازی گفت: هرچند روزهای نخست با تعداد اندکی کار را آغاز کردیم اما امروز چیزی بالغ بر ۴۰۰ الی ۵۰۰ نفر با صفحات و گروه‌ کتابخانه در فضای مجازی همراه هستند و شمار فایل‌های ویدئویی ارسالی به ما آنقدر رشد داشته که بیش از ۳۰ الی ۴۰ فایل در دست انتشار داریم.

این کتابدار همچنین اضافه کرد: فعالیت و حضور در فضای مجازی نه‌تنها از لحاظ کمی باعث همراهی شمار قابل‌توجهی از کودکان و نوجوانان با کتابخانه شده بلکه تعامل ما با اعضاء را نیز به وضوح افزایش داده است. بسیاری از بچه‌ها از ما برای کتاب‌خواندن پیشنهاد و راهنمایی می‌خواهند و والدین آنها نیز برای انتخاب بهترین و مفیدترین عناوین مطالعاتی برای خودشان و فرزندان‌شان از ما مشورت می‌گیرند.

وی افزود: حتی بسیاری از افرادی که پیش از به کتابخانه نیامده بودند نیز از طریق فضای مجازی با ما آشنا شده‌اند و رفته‌رفته به کتاب و کتابخوانی علاقه‌مند شده‌اند. به خاطر دارم در لایو اینستاگرامی که در ایام محرم با عنوان «خیمه‌گاه مجازی» برگزار کردیم، نه‌تنها از اروندکنار که از کشورهای خارجی نیز شرکت‌کننده داشتیم.

ربیعی با تأکید بر لزوم حضور مستمر کتابداران در فضای مجازی، بیان داشت: معتقدم می‌بایست بسیار قبل‌تر از اینها پای به فضای مجازی می‌گذاشتیم و برنامه‌های فرهنگی‌مان را در این بستر اجرا می‌کردیم. حالا که کرونا ما را ناگزیر به این حضور کرده باید همه‌جانبه و با تمام قوا عرصه را در اختیار بگیریم. فراموش نکنیم که دشمن مدت‌هاست در حال برنامه‌ریزی‌های کلان برای تصرف این فضا است. حضور فعال کتابداران در این فضا می‌تواند مانعی مؤثر در سم‌پاشی‌های فرهنگی آنها باشد.

کتابدار کتابخانه عمومی شهدای اروند در پایان با اشاره به مهم‌ترین ویژگی‌های یک کتابدار خاطرنشان کرد: علاقه به شغل و حس مسئولیت، مهم‌ترین عوامل در موفقیت یک کتابدار است. اتفاقاً کتابداران از توانمندترین گروه‌های فرهنگی در جامعه هستند و اگر وظایف‌شان را به درستی انجام دهند، تأثیری مهم در روند شکل‌گیری شخصیت فرهنگی و ابعاد معرفتی کودکان و نوجوانان خواهند داشت.  


گفتنی است طی مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۹، برگزیدگان فعال در حوزه کتابخانه‌های عمومی شامل، کتابخوانان برتر، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های شاخص، کتابداران برتر در حوزه فعالیت های ترویجی، برگزیدگان حوزه فعالیت در فضای مجازی، خیرین، کتابداران فنی، کتابخانه های مشارکتی برتر، خدمتگزاران برتر، پیشکسوت برتر، انجمن های استانی و شهرستانی برتر معرفی شدند. این گفت و گو در چهارمین شماره از ماهنامه «کتاب خوان» به صورت اختصاصی منتشر شده است. 


برچسب‌ها

ارسال نظر

    • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
    • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.
6 + 8 =